«Світ Ольвії» (ювілейні наукові читання пам’яті Л.М. Славіна) - Буйських, С.Б. (Археологія, 1997)
27—29 листопада 1996 р. у м. Києві відбулися ювілейні наукові читання «Світ Ольвії», присвячені 90-річчю від дня народження відомого українського вченого-антикознавця, член-кореспондента НАНУ, професора Лазара Мойсейовича Славіна.
Л. М. Славін увійшов в історію вітчизняної науки насамперед як визначний фахівець в галузі археології та історії античного суспільства, невтомний дослідник давньогрецького міста Ольвії та її хори, який протягом 35 років керував роботою Ольвійської експедиції ІА НАНУ.
На робочих засіданнях конференції в Інституті археології НАНУ було заслухано 40 доповідей вчених з наукових установ Києва, Москви, Воронежа, Одеси, Миколаєва, Херсона, Бердянська, Симферополя, Севастополя, Керчі та інших міст. Тематика доповідей, які переважно грунтувалися на нових археологічних матеріалах, визначалася назвою ювілейних меморіальних читань — «Світ Ольвії».