Обстеження поселень епохи міді-бронзи і ранньослов’янського часу на Сіверському Дінці - Телегін, Д.Я.; Духін, О.Й.; Кравченко, Е.Є. (Археологія, 1997)
В долині Сіверського Дінця, як відомо, відносно добре вивчені поховальні пам’ятки епохи міді-бронзи, на підставі яких В. О. Городцов виділив культури цього часу — ямну, катакомбну і зрубну. Що ж до поселень цих культур, то про них в археологічній літературі вже значно менше відомостей. Зовсім мало ми знаємо про місця мешкання катакомбних племен, курганних поховань яких в цьому регіоні вивчено багато. Поселення ранньослов’янського часу в басейні Сіверського Дінця відомі також в невеликій кількості. Дане повідомлення має на меті публікацію нових археологічних матеріалів з території Слов'янського і Краснолиманського районів Донецької області, виявлених тут за останні 10—15 років краєзнавцями О. Й. Духіним і Е. Є Кравченком. В повідомлення включені також деякі матеріали з розвідок в межах указаних районів, проведених тут в 1950—1956 рр. Д. Я. Телегіним і С. М. Одинцовою.