Нова скульптура з Ольвії - Лейпунська, Н.О.; Самойлова, Т.Л. (Археологія, 1997)
В 1991 р. на ділянці НГС в Ольвії була знайдена мармурова скульптура. Її виявили в західній частині ділянки, у верхньому рівні сіроглинистого шару, безпосередньо під гумусом (кв. 96, 09І-НГС-522). В цьому місці ділянки спостерігається сповзання грунту на схід. Скульптура була в переміщеному грунті. Вона потрапила сюди, скоріше за все, з Верхнього міста, скинута вниз під час одного з розгромів міста, найвірогідніше, у ранньоримський час.
Детальний опис знахідки надає дана публікація. Весь характер образу статуї, стилістика зображення, тонкість проробки деталей свідчать про те, що ольвійська муза являє собою оригінальний витвір неабиякого грецького митця, що працював в елліністичний час.