Фізичний механізм молекулярного керування таутомерним статусом основ ДНК та його квантово-механічне обгрунтування - Броварець, О.О.; Булавін, Л.А.; Говорун, Д.М. (Доповіді НАН України, 2010)
Вперше запропоновано i обгрунтовано на належному квантово-механiчному рiвнi фiзичний механiзм молекулярного керування таутомерним статусом основ ДНК. Наведенi у роботi його найпростiшi структурнi реалiзацiї дозволяють пригнiчувати ймовiрнiсть знаходження нуклеотидної основи у мутагеннiй таутомернiй формi вiд 1,26 · 10¹ для Ade та 4,20 · 10^6 разiв для Сyt, доводячи її до значень, що не перевищують частоту спонтанних точкових мутацiй у живiй клiтинi. For the first time, it is suggested and proved the physical mechanism of the molecular control over the tautomeric status of DNA base pairs on the proper quantum-mechanical level of theory. Its simplest structural realization prohibits the probability of the existence of a nucleobase in the mutagenic tautomeric form from 1.26 · 10¹ for Ade base to 4.20 · 10^6 times for Сyt base taking it to the values that don’t exceed the frequency of point spontaneous mutations in a living cell.