Забезпечення водою трипільських поселень - Заєць, І.І.; Жураковський, Б.С. (Археологія, 1997)
Одним з аспектів досліджень, проведених у 1970—1980 рр. Вінницьким педагогічним інститутом та Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм у межах середніх течій Дністра та Південного Бугу, була проблема водозабезпечення мешканців трипільських поселень середнього та початку пізнього етапів розвитку культури.