Матеріали до датування переяславських «змійових» валів - Роздобудько, М.В.; Тетеря, Д.А. (Археологія, 1997)
Протягом 1995—1996 рр. археологічна експедиція Переяслав-Хмельницького історико-культурного заповідника (ПХІКЗ) досліджувала Переяславські «змійові» вали. Отримані в результаті досліджень дані дозволяють впевнено визначити нижню хронологічну межу спорудження Великого валу.