До 60-річчя Володимира Никифоровича Станка (Археологія, 1997)
Відомому вітчизняному археологу, досліднику історії первісного суспільства, професору Володимиру Никифоровичу Станку виповнилося шістдесят років. Вступ до історико-філологічного факультету університету м. Ростова-на-Дону, потім навчання на історичному факультеті Одеського університету дали початок у становленні наукових інтересів Володимира Никифоровича. Далі аспірантура, кандидатська дисертація. Його подальша наукова і педагогічна діяльність пов’язана з відділом археології Північно-Західного Причорномор’я Інституту археології НАН України, який створюється в 1976 р. за його ініціативою і під його безпосереднім керівництвом, та історичним факультетом Одеського державного університету ім. І. І. Мечнікова, де створює кафедру археології та етнології України, яку і очолює з перших днів її існування. У 1996 р. його зусиллями на історичному факультеті відкрито спеціальність — археологія.
Теоретичні концепції В. Н. Станка, в яких він розробляє питання палеоекології, палеоекономіки, палеосоціології та духовної культури первісних суспільств на терені сучасної України, були викладені в низці доповідей на міжнародних форумах та публікаціях у вітчизняних та закордонних наукових виданнях.
Вітаючи Володимира Никифоровича з ювілеєм, його численні учні, колеги та друзі бажають йому міцного здоров’я, довгих років служіння науці та подальших творчих досягнень та відкриттів.