Від Головного редактора (Археологія, 1997)
11 червня 1996 р. виповнилося 90 років від дня народження відомого вітчизняного археолога-антикознавця, директора Інституту археології НАН України (1939—1945 рр.), засновника школи античної археології в Україні, професора Лазаря Мойсейовича Славіна. Цей тематичний випуск журналу «Археологія» увібрав у себе кращі доповіді з перших наукових читань пам’яті Л.М. Славіна «Світ Ольвії», що відбулися у Києві наприкінці листопада 1996 р., а також статті, спеціально підготовані для цього номера.