Л. М. Славін і дослідження античного міста Ольвія - Крапівіна, В.В. (Археологія, 1997)
Ольвія, як відомо, є одним з трьох найбільших античних міст-держав Північного Причорномор’я, значення яких визначається тією важливою роллю, яку вони відіграли в історії регіону. Однак, важко сказати краще, ніж це зробив Л.М. Славін ще у праці 1943 р.: "Серед пам’яток стародавнього минулого України Ольвія займає одне з найвидатніших місць. Це пояснюється не тільки великим історичним значенням Ольвії, як найкрупнішого пам’ятника античної епохи на нашій території, як міського центра, з яким тісно було зв’язане економічне, політичне і культурне життя населення території України понад тисячу років — від VI ст. до н. е. до IV ст. н. е.: як чудового стародавнього міста-музею нашого часу. Це пояснюється також і тим місцем, яке Ольвія займала і продовжує займати досі в нашій історичній науці, як об’єкт систематичних археологічних розкопок і численних досліджень..."