Л. М. Славін і дослідження хори Ольвійської держави - Буйських, С.Б. (Археологія, 1997)
Оцінюючи загалом внесок Л.М. Славіна у справу вивчення Ольвійської хори, слід підкреслити, що завдяки його цілеспрямованій послідовній та енергійній діяльності у досить короткі строки було здобуто значний матеріал, який сприяв висвітленню, вперше у нашому антикознавстві, основних рис історичного розвитку давнього населення ольвійської округи. Дослідники дістали у розпорядження конкретні археологічні реалії до розв’язання проблем грецької колонізації регіону, отримали уявлення про домобудівництво, господарство та культуру пам’яток різних періодів від VI ст. до н. е. до III ст.
н. е. Це дозволило здійснити створення першої досить детальної археологічної карти античних пам’яток Нижнього Побужжя.
Напутні слова, якими завершувалася остання стаття Лазаря Мойсейовича Славіна, і по сьогодні лунають як своєрідний заповіт учителя: «Перед дослідниками Ольвійської держави стоїть важливе завдання — більш широкого та глибокого вивчення її хори».