Вплив біологічного препарату біограну на продуктивність овочів - Волкогон, В.В.; Дімова, С.Б.; Штанько, Н.П.; Волкогон, К.І.; Луценко, Н.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Ефективність нового гранульованого препарату біограну вивчали у дрібноділянкових польових дослідах з морквою, огірками, томатами і капустою, порівнюючи її з впливом на продуктивність овочів консорціуму азотобактера та локально внесеного гранульованого біогумусу. Показано, що стабільно й ефективно впливає досліджуваний препарат на урожайність огірків, томатів та капусти. Він також сприяє підвищенню урожайності моркви, але при його застосуванні знижується товарність продукції через небажані зміни в морфології коренеплодів. Еффективность нового гранулированного препарата биограна изучали в мелкоделяночных полевых опытах с морковью, огурцами, томатами и капустой в сравнении с действием консорциума азотобактера и локально внесенного гранулированного биогумуса. Показана стабильность действия и высокая еффективность экспериментального препарата при выращивании огурцов, томатов и капусты. Биогран способствовал увеличению урожайности моркови, но при этом снижалась товарность продукции из-за нежелательных изменений в морфологии корнеплодов. The efficiency of new granulated preparation biograne was studied in the small plot field experiments with carrot, cucumber, tomato and cabbage plants comparing to the effect of Azotobacter consortium and local treatment with granulate biohumus on vegetables yield. It was shown that the investigated preparation has stable effect and high efficiency on the increase of cucumber, tomato and cabbage plants productivity. In the case of carrot, its yield was also increased while the use of biograne but it caused the loss of marketable value because of undesirable changes in root morphology.