Генетична і біологічна активність аверкому та регуляторів росту рослин - Ямборко, Н.А.; Петрук, Т.В. (Сільськогосподарська мікробіологія, 2007)
Показано, що комплекс авермектинів – аверком і регулятори росту рослин (РРР) – діють на тест-культури Salmonella typhimurium ТА 100 і ТА 98 як слабкі мутагени. Виявлено антимутагенні властивості досліджуваних речовин. Частота мутацій внаслідок дії К2Сr2O7 при застосуванні аверкому знижувалася на 66,4-76,0 %, а при застосуванні РРР – на 18,9-60,9 %. Доведено відсутність негативної дії аверкому на мікробні угруповання ґрунту, здатність стимулювати розвиток мікроорганізмів основних еколого-трофічних груп за умов внесення біомаси та культуральної рідини продуцента. Показано, что комплекс авермектинов аверком и регуляторы роста растений (РРР) действуют на тест-культуры Salmonella typhimurium ТА 100 и ТА 98 как слабые мутагены. Выявлено антимутагенные свойства исследуемых веществ. Частота мутаций вследствие действия К2Сr2O7 в присутствии аверкома снижалась на 66,4-76,0 %, а в присутствии РРР – на 18,9-60,9 %.
Доказано отсутствие негативного действия аверкома на микробные сообщества почвы, а также способность к стимуляции развития микроорганизмов основных еколого-трофических групп при внесении биомассы и культуральной жидкости продуцента. It was shown that Avercom and plant growths regulators act as weak mutagens on auxotrophic test-cultures Salmonella typhimurium TA 100 and TA 98. Their antimutagenic influence on test-cultures of Salmonella typhimurium TA 100 and TA 98 was studied. The addition of S. avermitilis UCM Ac-2177 biomass, cultural liquid and Avercom of different concentrations separately to soil increased the quantity of pedotrophic, amylolytic, phosphorus immobilizing and amonificating microbes.