Ефективні штами Mesorhizobium ciceri для виготовлення ризобофіту під нут (Cicer arietinum) - Дідович, С.В.; Толкачов, М.З.; Каменєва, І.О. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
З бульбочок нуту ізольовано 68 штамів Mesorhizobium ciceri та встановлено ефективність їх симбіозу з сучасними сортами нуту. При застосуванні штамів M. ciceri Н-12, ПН-12, Н-18, 068, НС-6 в умовах вегетаційних дослідів урожай зеленої маси нуту був на 6-30 % вищим, ніж при використанні еталонних штамів. Технологічний штам Н-12 рекомендовано для виготовлення ризобофіту під нут. Из клубеньков нута выделено 68 штаммов Mesorhіzobіum cіcerі и установлена эффективность их симбиоза с современными сортами нута. При использовании штаммов M. cіcerі Н-12, ПН-12, Н-18, 068, НС-6 в условиях вегетационных опытов урожай зеленой массы нута был на 6-30 % выше в сравннии производственными штаммами. Технологичный штамм Н-12 рекомендован для изготовления ризобофита под нут. 68 strains of M. ciceri have been isolated from chickpea nodules and efficiency of their symbiosis with modern chickpea sorts has been studied in greenhouse experiments. High efficient strains of Mesorhizobium ciceri Н-12, ПН-12, Н-18, 068, НС-6 encreased yield of chickpea green mass to 6-30 % in comparison with standard strains in greenhouse experiments. The technological strain Н-12 was recommended to manufacture rhizobofit for chickpea.