Вплив препарату біовітрекс на урожайність озимої пшениці - Драговоз, І.В.; Волкогон, М.В.; Богданович, А.В.; Яворська, В.К. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2006)
Показано стимулювальний вплив водної витяжки та лужного гідролізату біогумусу як окремо, так і разом (у співвідношенні 1:1), а також у поєднанні з мікроелементами, на ріст проростків озимої пшениці. У першому випадку стимулювальна дія зумовлена наявністю в екстрактах фітогормонів ауксиновової, цитокінінової та гіберелінової природи, що підтверджено за допомогою специфічних біотестів для цих класів фітогормонів, а також фізико-хімічних методів аналізу. Стимулювальна дія лужного гідролізату пов’язана з вивільненням у процесі гідролізу гумінових та фульво-кислот. На основі цих екстрактів та мікро елементів створено препарат біовітрекс, дія якого як регулятор а росту озимої пшениці досліджувалась в польових(дрібноділянковий дослід) умовах. Показано, що цей препарат має фунгістатичну дію проти септоріозу листя пшениці. Розглядаються механізми, що забезпечують фунгістатичний ефект. Отримано достовірні дані, які свідчать про те, що біовітрекс, стимулюючи збільшення вмісту хлорофілів a i b у листі, сприяє накопиченню сухої маси рослин та підвищенню врожайності озимої пшениці. Показано стимулирующее влияние водной вытяжки и щелочного гидролизата биог умуса отдельно, при их объединении в соотношении 1:1, а также с микроэлементами, на рост проростков озимой пшеницы. В первом случае стимулирующий эффект обусловлен наличием в экстрактах фитогормонов ауксиновой, цитокининовой и гибберелиновой природы, что подтверждено при помощи специфических биотестов для этих классов фитогормонов, и физико-химическими методами анализа. Стимулирующее действие щелочного гидролизата связано с высвобождением в процессе гидролиза гуминовых и фульвокислот. На основе этих экстрактов и микроэлементов создан препарат биовитрекс, который исследовался в качестве регулятора роста озимой пшеницы в полевых(мелкоделя ночный опыт) условиях. Показано, что этот препарат имеет фунгистатическое действие против септориоза листьев озимой пшеницы. Рассмотрены механизмы, которые обеспечивают этот эффект. Полученные достоверные данные свидетельствуют о том, что биовитрекс, стимулируя накопление хлорофиллов а и b в листьях, способствует увеличению сухой массы растений и повышению урожайности озимой пшеницы. It was shown the stimulatory effect of water extract and alkaline hydrolyzate of vermicompost separately, at their combination (1: 1) and with the addition of microelements on winter wheat see dlings. In first case the stimulatory effect was caused by the presence of phytohormones of auxin, cytokinin and gibberellin nature in the extracts that was testified by means of specific biotests and physical-chemical methods. Alkaline hydrolyzate has induced the growth due to the action of released humic and fulvic acids in the hydrolysis. Basing on water and alkaline extracts and essential for cereal crops microelements the new preparation – Biowheatrex – was created and investigated as aplant growth regulator in small plot field experiments. It was shown that Bioweatrex has fungistatic action against the Septoriatritici blotch of leaves. The obtained data testify that Biowheatrex stimulates accumulation of a and b chlorophylls , increases dry weight of plants thus promoting winter wheat yield productivity.