Критеріальний підхід до визначення оцінки ефективності інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань - Оу, В. (Управління економікою: теорія та практика, 2023)
У статті досліджено формування теоретико-методичних засад та критеріїв для оцінки ефективності інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань. Визначено, що інноваційний розвиток є важливим елементом успішної стратегії для корпоративних інтеграційних об’єднань, дозволяючи їм адаптуватися до змінного середовища та досягати стабільного та сталого розвитку. Проведено аналіз наукових поглядів дослідників щодо критеріїв оцінки інноваційної діяльності, що ґрунтується на визначенні ефективності шляхом порівняння ефектів (результатів) інноваційної діяльності з витратами, пов’язаними з інноваційним процесом і виробництвом інноваційної продукції.
Визначено, що оцінка рівня ефективності інноваційної діяльності корпоративних інтеграційних об’єднань є управлінською функцією, спрямованою на вивчення фінансово-економічної ситуації, специфіки діяльності, аналіз інноваційного процесу та побудову висновків на основі отриманої комплексної інформації. Досліджено, що комплексне оцінювання інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань включає розгляд різних аспектів цього процесу з метою отримання повної картини ефективності та його впливу на стратегічні цілі об’єднань. Сформовано оцінку інноваційного розвитку корпоративних підприємств, яка базується на різних критеріях, які відображають різні аспекти їхньої діяльності та результатів інноваційних зусиль, ці критерії можуть використовуватися окремо або у поєднанні для комплексної оцінки інноваційного розвитку корпоративних підприємств.
Слід зазначити, що стандартна система оцінки інновацій та розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань допомагає сформулювати ефективні та конкурентоспроможні стратегії сприяння стабільному та успішному розвитку цих об’єднань. Доведено, що загалом стандартна система оцінки інноваційного розвитку корпоративних інтеграційних об’єднань визначає складність та диверсифікованість методів оцінки, наголошуючи на практичних результатах та соціальній відповідальності в контексті інноваційного розвитку. The article examines the formation of theoretical and methodological principles and criteria for evaluating the effectiveness of the innovative development of corporate integration associations. It was determined that innovative development is an important element of a successful strategy for corporate integration associations, allowing them to adapt to a changing environment and achieve stable and sustainable development. An analysis of the scientific views of researchers regarding the criteria for evaluating innovative activity, which is based on determining efficiency by comparing the effects (results) of innovative activity with the costs associated with the innovative process and the production of innovative products, was carried out.
It was determined that the assessment of the level of efficiency of innovative activity of corporate integration associations is a management function aimed at studying the financial and economic situation, specifics of activity, analyzing the innovation process and drawing conclusions based on the received comprehensive information. It has been studied that the comprehensive evaluation of the innovative development of corporate integration associations includes consideration of various aspects of this process in order to obtain a complete picture of the effectiveness and its impact on the strategic goals of the associations. An evaluation of the innovative development of corporate enterprises has been formed, which is based on various criteria that reflect various aspects of their activities and the results of innovative efforts, these criteria can be used separately or in combination for a comprehensive evaluation of the innovative development of corporate enterprises.
It should be noted that the standard system for evaluating innovation and development of corporate integration associations helps to formulate effective and competitive strategies for promoting the stable and successful development of these associations. It is proved that, in general, the standard system of evaluation of innovative development of corporate integration associations determines the complexity and diversification of evaluation methods, emphasizing practical results and social responsibility in the context of innovative development.