До 70-річчя Степана Івановича Пеняка (Археологія, 1998)
29 вересня 1997 р. виповнилося 70 років відомому українському вченому, одному з фундаторів слов’яно-руської археології Закарпаття Степанові Івановичу Пеняку — кандидату історичних наук, старшому науковому співробітнику Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Почесному члену Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.
Степан Іванович Пеняк продовжує плідно працювати й у свої 70 років. Він очолює авторський колектив з написання статей про пам’ятки археології краю для Зводу пам’яток історії та культури Закарпатської області. Активно працює С. І. Пеняк над монографією «Слов’яни Тисо-Дунайського басейну VI—IX століть». Чекає своєї черги і започаткована ним фундаментальна праця про бронзові скарби Закарпаття.
Дай Боже йому нових здобутків і цікавих відкриттів на західному пограниччі України. З роси і води та Многая літа!