Озброєння війська Київської Русі - Бережинський, В.Г. (Археологія, 1998)
Комплекс озброєння Київської Русі, що почав складатися з кінця IX ст., був настільки оригінальним, що багато дослідників, на жаль, мало знайомих з військовою справою, протягом багатьох років шукали витоки цієї своєрідності у геополітичному становищі Київської держави, навіть вважали, що був вироблений певний середній варіант комплексу озброєння, легший ніж західний, проте дещо важчий, ніж східний. Насправді ж це питання є набагато складнішим.
Стаття надає опис різних видів озброєння війська Київської Русі. Автор робить висновок, що Київська Русь була величезною «лабораторією», де удосконалювалася збройна справа, видозмінюючись під впливом сусідів, найманців і союзників. Проте не була загублена своя національна вітчизняна основа. Як збройно-технічна, так і тактична складова військової справи вбирали в себе іноземні елементи, утворюючи унікальний симбіоз, ім’я якому «руський бій», що дозволяв різних ворогів перемагати різними прийомами і різною зброєю.