Роль науково-технічної і промислової політики держави у формуванні нової моделі національної конкурентоспроможності - Вахненко, Т.П. (Економіка і прогнозування, 2006)
Показано безперспективність нинішнього курсу інтеграції економіки України до світогосподарського комплексу. Доведено необхідність освоєння нових сегментів світового ринку та зміни структури національної економіки на користь високотехнологічних галузей. Обґрунтовано доцільність реалізації в Україні стратегії науково-технічної імітації та адаптації, що створить умови для участі національних компаній у конкурентній боротьбі на нових динамічних ринках. Визначено галузі економіки України, що потребуватимуть активної підтримки держави, та інструменти промислової і науково-технічної політики держави, які мають забезпечити випереджаючий розвиток виробництв нового технологічного укладу.