Нижньотортонські валунчасті кременеві породи Подністров’я як спеціалізована артефактна сировина передскіфського часу - Петрунь, В.Ф. (Археологія, 1998)
Публікуються матеріали двох пам’яток (житла та віддаленої від нього на десятки кілометрів кременеобробної майстерні) на кордоні України з Молдовою. З археалого-петрографічних позицій доводиться існування між ними зв'язків та мотивів використання валунчастої сировини для виготовлення високоспеціалізованих знарядь типу серпів — кременевих наральників. В статье публикуются материалы подъемных сборов из ныне затопленного водами Новоднестровского водохранилища местонахождения предскифского времени Непоротово IX (Черновицкая обл., Сокирянский р-н Украины) и крупной кремнеобрабатывающей мастерской Карпов Яр I (у с. Наславча Дондюшанского р-на Молдавии), где добывалось и обрабатывалось наиболее качественное для региона артефактное сырье. Иллюстрируются возможности специализированных археолого-петрологических изысканий применительно к описываемой и прилегающим территориям. The materials of lifting collections from the now submerged with waters of the Novo-Dniestrovsky reservoir the location of the prescythian time Neporotovo IX (Sokirian district oi the Chemovitsky region) and the big workshop from Karpov Yar I (near village Naslavcha, Dondyushan district of Moldova) where high-quality artifact’s raw material was mined and worked are published in this article. The possibility of specialized archaeological- petrological investigations conformably to describing and adjoining territories are illustrated.