Пам’яті Юрія Миколайовича Захарука (Археологія, 1998)
12 квітня 1997 р., в день свого народження, через тяжку хворобу в Москві помер відомий український археолог, дослідник доби енеоліту і теоретик Юрій Миколайович Захарук. Перше знайомство Ю. М. Захарука з археологією сталося ще в студентські роки, коли він брав участь в роботі Сабатинінської експедиції. Але остаточне рішення пов'язати своє життя з цією наукою він прийняв, працюючи в Житомирському музеї та Городській експедиції 1940 р. Тоді ж, певно, визначилося й коло його інтересів - доба енеоліту. Юрій Миколайович одним з перших у радянській археології усвідомив ту істину, що розвиток науки визначається не лише накопиченням фактів, відкриттям та розкопками нових пам’яток, а й оформленням їх як певної специфічної пізнавальної системи, спрямованої на їхнє упорядкування та інтерпретацію. Ю. М. Захарук лишиться в пам’яті сучасників як людина порядна, культурна, віддана обраній справі.