Пам’яті Валентини Дмитрівни Рибалової (Археологія, 1998)
11 грудня 1996 р. померла Валентина Дмитрівна Рибалова — відомий археолог, дослідниця доби бронзи в Україні.
Валентина Дмитрівна була досвідченим дослідником з прекрасною польовою школою. Від студентських літ брала участь в розкопках таких, тепер уже хрестоматійних пам’яток, як Боршевська стоянка — під керівництвом П. Й. Борисковського, Оленеостровського могильника під орудою В. І. Равдонікаса, трипільського поселення Коломийщина 1, яке досліджувала Т. С. Пассек. Вона активний учасник експедицій, які очолював її вчитель М. І. Артамонов: Волго-Донської (1949—50), Південно-Подільської (1947, 1953).
Суттєво відзначити, що постановка і вирішення проблем в її працях базуються на глибокому знанні європейської літератури, досліджень європейських учених стосовно хронології культур доби бронзи.
Це була добра, відверта, абсолютно некористолюбна, чуйна людина. Такою лишається Валентина Дмитрівна у пам'яті друзів, колег і всіх, хто її знав.