Пам’яті Івана Гавриловича Шовкопляса (Археологія, 1998)
13 червня 1997 р., на 76-му році, пішов з життя відомий український археолог, фахівець у галузі вивчення палеоліту, доктор історичних наук професор Іван Гаврилович Шовкопляс.
Іван Гаврилович належав до тієї плеяди українських археологів, завдяки творчим зусиллям яких у повоєнні роки була відроджена археологічна наука в Україні і створені всі необхідні передумови для її подальшого успішною розвитку.
За безпосередньою участю І. Г. Шовкопляса були розпочато безпрецедентні за обсягом розкопки цілої низки унікальних пізньопалеолітичних пам’яток Середнього Подніпров’я, що дало змогу віднести Україну до рівня однієї з найкраще вивчених країн Східної Європи.
Творчому доробку І. Г. Шовкопляса належать понад 130 друкованих праць, в тому числі ряд монографій, без яких сьогодні не обходиться жоден з сучасних дослідників палеоліту Європи.
Гордістю української науки є знаний у багатьох країнах світу Археологічний музей Національної Академії наук України, фундатором якого був І. Г. Шовкопляс. Однією з важливих ланок плідної діяльності І. Г. Шовкопляса в археології була бібліографічна робота. Велику увагу приділяв І. Г. Шовкопляс навчанню молодих археологів, й у тому числі студентської молоді. Кілька поколінь вітчизняних фахівців починали своє знайомство з археологією, використовуючи підручник Івана Гавриловича з основ цієї науки.
Ім’я Івана Гавриловича Шовкопляса назавжди вписане в історію українського та світового палеолітознавства.