Особливості оцінки ефективності операційних покращень - Латишева, О.В.; Чуприна, Ю.В. (Вісник економічної науки України, 2023)
Стаття присвячена огляду підходів до формування системи оцінки ефективності операційних покращень підприємства. Авторами запропоновано проводити оцінку ефективності операційних покращень як результату прийняття операційних рішень. У статті досліджено суть поняття «операційні рішення», розглянуто основні типи операційних рішень та методи їх оцінювання на підприємствах. Узагальнена система показників оцінювання ефективності операційних рішень. Визначено, що головна мета такої системи – забезпечити ефективність управління та допомогти приймати дієві управлінські рішення для досягнення запланованих цілей підприємства. Зазначено, що для забезпечення ефективності прийнятих операційних покращень підприємству варто налагодити співпрацю і комунікацію, удосконалити систему збору та аналізу даних як гарантію прийняття якісного операційного рішення. Доведено, що для цього доцільно використовувати сучасні інформаційні технології, інструментарій діджиталізації для аналізу, моделювання і обробки даних, інструменти візуалізації даних та їх прогнозування. Наукова новизна даної статті полягає в тому, що рекомендації та висновки, надані авторами, можуть стати корисними для підприємств, які бажають покращити власні системи прийняття рішень, переглянути діючі критерії оцінки прийняття рішень щодо впровадження операційних покращень. The article is devoted to a review of approaches to the formation of a system for evaluating the effectiveness of operational improvements of the enterprise. The authors suggested evaluating the effectiveness of operational improvements as a result of operational decision-making. The article examines the essence of the concept of «operational decisions», considers the main types of operational decisions and methods of their evaluation at enterprises. A generalized system of indicators for evaluating the effectiveness of operational decisions. It was determined that the main goal of such a system is to ensure management efficiency and help make effective management decisions to achieve the planned goals of the enterprise. It is noted that in order to ensure the effectiveness of the adopted operational improvements, the enterprise should establish cooperation and communication, improve the data collection and analysis system as a guarantee of adopting a high-quality operational decision. It has been proven that for this it is expedient to use modern information technologies, digitization tools for analysis, modeling and data processing, data visualization tools and their forecasting. The scientific novelty of this article lies in the fact that the recommendations and conclusions provided by the authors can be useful for enterprises that wish to improve their own decision-making systems, review the current decision-making evaluation criteria for the implementation of operational improvements.