Стратегічне управління розвитком регіонального туристичного комплексу - Рібейро Рамос, О.О. (Вісник економічної науки України, 2023)
Актуальність теми дослідження визначається важливим соціальним та економічним значенням української туристичної індустрії в економіці. Визначено, що одним із напрямків вирішення проблеми розвитку туристичної галузі є розробка системи стратегічного управління розвитком туристичної галузі. Доведено, що стратегічне управління має особливе значення, оскільки реалізація розробленої стратегії дозволяє досягти запланованих на стратегічну перспективу кількісних і якісних характеристик регіонального туристичного комплексу. Оскільки туризм впливає на різні сфери економічної активності, до стратегічного управління його розвитком слід підходити комплексно. Метою статті є систематизація підходів до процесу стратегічного управління регіональним туристичним комплексом. Визначено, структури процесу стратегічного управління в загальному вигляді відповідають етапам процесу розробки та прийняття управлінських рішень, передбачуваного аналізу проблем і постановки цілей, формування обмежень і критеріїв прийняття рішень, визначення та оцінку альтернативи, вибору рішення, реалізації прийнятого рішення, контролю та оцінки його виконання. Запропонований визначення стратегічне управління регіональною туристичною галуззю. Запропоновано етапи формування стратегії розвитку регіональної туристичної галузі. Обґрунтовано, розробку системи стратегічного управління розвитком регіонального комплексу. The relevance of the research topic is determined by the important social and economic significance of the Ukrainian tourism industry in the economy. It was determined that one of the directions for solving the problem of the development of the tourism industry is the development of a system of strategic management of the development of the tourism industry. It is proven that strategic management is of particular importance, since the implementation of the developed strategy allows to achieve the quantitative and qualitative characteristics of the regional tourist complex planned for the strategic perspective. Since tourism affects various spheres of economic activity, the strategic management of its development should be approached comprehensively. The purpose of the article is to systematize approaches to the process of strategic management of the regional tourist complex. It was determined that the structures of the strategic management process generally correspond to the stages of the process of developing and making management decisions, prospective analysis of problems and goal setting, formation of decision-making restrictions and criteria, definition and evaluation of alternatives, decision selection, implementation of the adopted decision, control and evaluation of its implementation. The proposed definition of strategic management of the regional tourism industry. The stages of forming a strategy for the development of the regional tourism industry are proposed. The development of a system of strategic management of the development of the regional complex is substantiated.