Управління розвитком інноваційно-проєктної діяльності освітніх закладів в умовах взаємодії, конкурентоспроможності та забезпечення їх фінансово-економічної безпеки - Гуцалюк, О.М.; Бондар, Ю.А.; Коцюрба, О.Ю.; Пітел, Н.С. (Вісник економічної науки України, 2023)
У статті розкрито сутність процесу цифровізації української економіки в умовах посилення зовнішніх загроз, пов’язаних з формуванням відкритої економічної системи та глибокими трансформаційними зв’язками у світогосподарських відносинах.
Економічні відносини в інтелектуальній сфері, пов’язані з інноваційною діяльністю українських підприємств, є предметом уваги як міжнародних трансатлантичних підприємств, так і державних структур, які пов’язують з послабленням конкурентоспроможності державних та експортоорієнтованих підприємств і в кінцевому підсумку обмежують незалежність і самостійність держави. У цьому контексті стрімко зростає значення фінансово-економічної безпеки та формування принципово нових систем захисту інтелектуальних ресурсів українських компаній та обмеження впливу компаній країни на сучасні інформаційні, телекомунікаційні та модернізаційні системи зв’язку, які можуть бути об’єктом інформаційних атак та загроз для виробничої інфраструктури.
Визначено стратегії фінансово-економічної безпеки, які розраховується на тривалий час та є необхідними для ефективної системи управління фінансами, яка здатна забезпечувати компроміс між інтересами розвитку підприємства, наявністю достатнього рівня грошових коштів та забезпеченням платоспроможності підприємства.
Розглянуто можливі загрози та ряд дестабілізуючих факторів, пов’язаних з недобросовісною конкуренцією та порушенням норм, принципів та законів, яка лежать в основі ринкової економічної системи.
На основі пропонованих індикаторів фінансово-економічної безпеки виробничих економічних систем розроблено модель фінансово-економічної безпеки підприємств, сутність такої моделі полягає у можливості виявити, відслідкувати та обрахувати можливі загрози та встановити ступінь критичної безпеки для підприємств як окремих видів загроз та визначити комплексну дію виявлених загроз на можливість створення кризового стану та руйнування економічної системи підприємств. The article reveals the essence of the process of digitalization of the Ukrainian economy in the conditions of increasing external threats associated with the formation of an open economic system and deep transformational ties in global economic relations. Economic relations in the intellectual sphere, related to the innovative activities of Ukrainian enterprises, are the subject of attention of both international transatlantic enterprises and state structures, which are associated with a weakening of the competitiveness of state-owned and export-oriented enterprises and ultimately limit the independence and autonomy of the state.
In this context, the importance of financial and economic security and the formation of fundamentally new systems for the protection of intellectual resources of Ukrainian companies and limiting the influence of the country’s companies on modern information, telecommunications and modernization communication systems, which can be the object of information attacks and threats to the production infrastructure, is rapidly growing.
Financial and economic security strategies are defined, which are calculated for a long time and are necessary for an effective financial management system, which is able to ensure a compromise between the interests of the development of the enterprise, the availability of a sufficient level of cash and ensuring the solvency of the enterprise. Considered possible threats and a number of destabilizing factors associated with unfair competition and violation of norms, principles and laws that underlie the market economic system.
On the basis of the proposed indicators of financial and economic security of production economic systems, a model of financial and economic security of enterprises has been developed, the essence of such a model is the ability to identify, monitor and calculate possible threats and establish the degree of critical security for enterprises as separate types of threats and determine the complex effect of identified threats on the possibility of creating a state of crisis and destroying the economic system of enterprises.