Методичні напрямки та заходи реалізації формування організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком корпоративних інтеграційних об’єднань - Оу, В. (Вісник економічної науки України, 2023)
В результаті проведеного дослідження було визначено, що організаційно-економічний механізм управління інноваційним розвитком корпоративних інтеграційних об’єднань – це складна система взаємодіючих елементів, що об’єднує в собі організаційні, економічні, менеджерські та стратегічні аспекти управління, спрямовані на реалізацію інноваційних стратегій та досягнення конкурентних переваг.
Таким чином, було запропоноване власне визначення організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком корпоративних інтеграційних об’єднань як сукупності методів, інструментів, процесів та взаємозв’язків, спрямованих на створення та реалізацію стратегічних інноваційних ініціатив в межах корпоративного об’єднання з метою забезпечення стійкої конкурентоспроможності та успішного функціонування на ринку.
Формування організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком корпоративних інтеграційних об’єднань може ґрунтуватися на різних підходах і методичних напрямках, зокрема це системний підхід, стратегічний підхід, економічний підхід, технологічний підхід, організаційний підхід та людський ресурсний підхід. Обґрунтовано, що комбінація різних підходів дозволяє забезпечити комплексний підхід до управління інноваційним розвитком та досягнення стратегічних цілей об’єднань.
Визначено, що мета формування організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком корпоративних інтеграційних об’єднань може бути сформульована як визначення чіткого напрямку інноваційної діяльності підприємства з метою досягнення конкурентних переваг і забезпечення сталого розвитку на ринку. Представлені глобальні задачі формування організаційно-економічного механізму управління інноваційним розвитком корпоративних інтеграційних об’єднань, які включають: створення стійкої інноваційної культури, підвищення конкурентоспроможності, забезпечення сталого розвитку, створення сприятливого інноваційного середовища, пошук нових можливостей, розвиток та впровадження новітніх технологій, сприяння розвитку людського капіталу, розширення глобального впливу, стимулювання інноваційного підприємництва та побудова партнерських відносин. As a result of the research, it was determined that the organizational and economic mechanism of managing the innovative development of corporate integration associations is a complex system of interacting elements that combines organizational, economic, managerial and strategic aspects of management, aimed at the implementation of innovative strategies and achievements competitive advantages. Thus, a proper definition of the organizational and economic mechanism for managing the innovative development of corporate integration associations was proposed as a set of methods, tools, processes and relationships aimed at the creation and implementation of strategic innovation initiatives within the corporate association in order to ensure sustainable competitiveness and successful functioning on the market.
The formation of an organizational and economic mechanism for managing the innovative development of corporate integration associations can be based on various approaches and methodological directions, in particular, it is a systemic approach, a strategic approach, an economic approach, a technological approach, an organizational approach, and a human resource approach. It is substantiated that the combination of different approaches allows to provide a comprehensive approach to the management of innovative development and the achievement of the strategic goals of associations.
It was determined that the goal of forming an organizational and economic mechanism for managing the innovative development of corporate integration associations can be formulated as defining a clear direction of the innovative activity of the enterprise in order to achieve competitive advantages and ensure sustainable development in the market. The global tasks of forming an organizational and economic mechanism for managing the innovative development of corporate integration associations are presented, which include: creating a sustainable innovative culture, increasing competitiveness, ensuring sustainable development, creating a favorable innovative environment, searching for new opportunities, developing and implementing the latest technologies, promoting the development of human capital, expanding global influence, stimulating innovative entrepreneurship and building partnerships.