Пещеры Кавказа и человек в предыстории и в историческое время - Любин, В.П. (Археологія, 1998)
В статье автор доказывает, что выявленные на Кавказе пещерные стоянки, города, крепости и оссуарии являются отражением роли пещер в жизни людей предысторического и исторического времен. Печери Кавказу люди використовували з давніх часів, насамперед як стоянки. Нині тут відомо понад 50 стоянок із залишками палеоліту і більш як 20 мезолітичних. Заселення гірських печер людиною регулювалося природними умовами, що впливали на вибір сховища, використання стоянки, облаштування жилого простору і т. ін. Свідчення ритуального використання печер для палеоліту сумнівні, але численні для етноісторичних періодів. Наскельні малюнки відомі з мезоліту. У деяких місцях Кавказу знайдено печерні міста, фортеці й осуарії. Печери як частина підземного світу увійшли в героїчний епос народів Кавказу. People used caves of the Caucasus from the time immemorial, primarily as settlement sites. At present, more than 50 cave sites with remains of the Paleolithic and over 20 with remains of the Mesolithic are known in this area. Settling of the mountain caves by people depended on the climate that influenced the choice of the cave type, function of site, arrangement of the space inhabited and so on. Evidences of the ritual use of the caves are questionable for Paleolithic, but they are abundant for ethnohistorical periods. Rock paintings are known from the Mesolithic. Cave towns, as parts of the underworld, constitute the heroic epics of the Caucasian peoples.