Е.О. Симонович та українська археологія - Брайчевський, М.Ю. (Археологія, 1989)
Днями виповнилося 70 років від дня народження Ераста Олексієвича Симоновича — одного з провідних фахівців у газулі ранньослов’янської археології. Е. О. Симонович не був штатним працівником нашого Інституту; протягом свого життя він жив у Ленінграді та Москві, але своєю діяльністю найтісніше був зв’язаний з Україною. Він виконував польові завдання Інституту археології АН УРСР, зокрема — в зоні новобудов, брав участь у всіх інститутських конференціях і сесіях, активно друкувався на Україні. Отож, маємо всі підстави вважати Е. О. Симоновича своїм співпрацівником, хоч документально це співробітництво не було оформлене.