Про етнічний процес на Європейській частині Боспору в скіфський час - Бунятян, К.П.; Бессонова, С.С. (Археологія, 1990)
Спираючись на встановлені факти — початок та кінцевий результат етнічного процесу на Європейській частині Боспору, — автори роблять спробу розглянути його конкретний хід протягом VI—IV ст. до н. е. За теоретичну основу дослідження взято положення про умови формування етносу, враховується також різний рівень розвитку трьох етносів (грецького, скіфського та місцевого землеробського, ймовірно, доскіфського) та приналежність їх до різних господарсько-культурних типів. Виходячи з теоретичних міркувань та результатів аналізу конкретного матеріалу, дослідники ставлять питання про формування в IV ст. до н. е. в Східному Криму нового етносу на основі осідання скіфів та змішування їх з місцевим землеробським населенням. Исследование крупного Акташского могильника IV— III вв. до н. э. в Восточном Крыму дает возможность по-новому подойти к освещению этнического процесса на Европейской части Боспора. В частности, возникновение нового погребального обряда позволяет поставить вопрос о формировании на территории Керченского полуострова нового этноса. Оно происходило в условиях оседания скифов и смешения их с местным оседлоземледельческим населением, которое оставило каменные ящики. Этот процесс характеризуется «раздвоением» скифского этноса на два хозяйственно-культурных типа, соответствующих социальному и имущественному положению их носителей, а также пространственному их размежеванию: кочевой элемент (аристократия) представлен погребениями в городских некрополях, земледельческий (рядовое население) — могильниками в степи. Учет фактора «раздвоения» скифского этноса необходим при исследовании правового положения местного населения в составе Боспорского государства. Investigation of large Aktashian sepulchre of the 4th-3d centuries B.C. in the Eastern Crimea permits elucidation of the ethnical process in the European part of the Bosporus anew. In particular, the appearance of the new sepulchral ceremony allows considering a problem on formation of a new ethnos in the territory of the Kerch peninsula. It forms under conditions of Skythian settling and their crossing with local settled farming population who left stone boxes. This process is characterized by “dividing” of the Scythian ethnos in two economic-cultural types which correspond to the social and property po-sition of their bearers as well as to their territorial separation: migration element (aristocracy) is presented in the town necropolises, farming (ordinary population) is presented by sepulchres in the steppe. Consideration of the factor of “division” of the Scythian ethnos is necessary when studying legal position of the local population in the Bosporus State.