Wolagiewich R. Lubowidz. Ein birituelles gräberfeld der Wielbark-kultur aus der zeit vom ende des. - 1.Jhs.v.Chr.bis zum Anfang des 3. Jhr.- Krakow, 1995 та Jaskanis Ja. Cecele. Ein gräberfeld der Wielbark-kultur in Ostpolen.- Krakow, 1996. - Петраускас, О.В. (Археологія, 1999)
3 1995 р. в Польщі започатковане нове видання «Monumenta archeologica Barbarica» (MAB), метою якого є публікація матеріалів добре досліджених пам’яток пізнього передримського та римського часів. Воно передбачає публікацію найважливіших пам’яток вказаного часу «мовою конгресів» аби полегшити використання інформації фахівцями з інших країн. Книги, що вже вийшли, надруковані німецькою мовою.
До першого тому увійшли результати досліджень класичної пам’ятки передримського та ранньоримського часу — могильника вельбарської культури поблизу Любовіджа (Lubowidz). Другий том вміщує матеріали могильника в Цецелє (Cecele).
Повне видання результатів розкопок могильників надає матеріали не тільки для вирішення «приватних» проблем хронології римського періоду, розвитку поховальної обрядності варварських племен Центральної Європи, але й досить відчутно впливають на висвітлення складніших питань. Серед них — найважливіші проблеми, які безпосередньо стосуються археології римського часу України — походження черняхівської культури, її етно-соціальний устрій, внутрішня періодизація пам’яток тощо. Тема співвідношення черняхівської та вельбарської культур з публікацією цих матеріалів отримує нові дані для її аналізу та історичної інтерпретації.