Пам’яті Михайла Петровича Кучери (Археологія, 1999)
На 77-му році життя пішов від нас відомий археолог, доктор історичних наук Михайло Петрович Кучера.
Після демобілізації в 1946 р. М. П. Кучера навчався на історичному факультеті Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1947—1952) і вже тоді брав активну участь у роботах археологічних експедицій. Закінчивши вуз він вступає до аспірантури Інституту археології АН УРСР (1952— 1953). Паралельно з польовими дослідженнями він працював над кандидатською дисертацією «Древній Пліснеськ», яку успішно захистив 1960 р.
З 1990 р. і до останніх днів Михайло Петрович працював провідним науковим співробітником-консультантом відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України.
Світла пам’ять про Михайла Петровича Кучеру назавжди залишиться у серцях його колег, учнів та близьких.