Археологічне зібрання К.М. Скаржинської - Супруненко, О.Б. (Археологія, 1990)
Серед найбільш відомих приватних зібрань України кінця XIX ст. поряд з колекціями Г. П. Алексеева, В. Б. Антоновича, О. О. Бобринсько-го, Т. В. Кибальчича, О. М. Поля, В. В. Тарнавського, М. В. Юзефовича та ін. особливе місце посідає зібрання К. М. Скаржинської — перше велике приватне зібрання на Полтавщині. Один з популяризаторів цієї колекції, український письменник, мистецтвознавець і фольклорист В. П. Горленко свідчив, що основу зібрання становлять археологічні знахідки, предмети церковних старожитностей і побуту часів кріпацтва, колекції монет, стародруки, рукописи, живописні роботи тощо. Про визначну добірку документальних джерел з колекції К. М. Скаржинської писав В. С. Іконников. Д. І. Яворницький зазначав, що колекція містила багато предметів кам’яного віку та етнографічного матеріалу нашої доби.
Отже, сучасники досить чітко окреслили напрямок збиральницької діяльності музею К. М. Скаржинської, де близько третини зібрання становили археологічні та нумізматичні матеріали.