Нові археологічні дані про римську залогу Тіри - Зубар, В.М.; Сон, Н.О. (Археологія, 1999)
Включення античних держав Північного Причорномор'я в орбіту римської політики призвело до того, що в Тірі, Ольвії, Херсонесі, а також в деяких інших пунктах регіону в ІІ — першій половині ІІІ ст. було розміщено римські залоги, які формувалися, як свідчать епіграфічні пам'ятки, з підрозділів Мезійської армії Римської імперії. Однак, крім латинських написів, де згадуються римські військові підрозділи або окремі військовослужбовці, важливим джерелом з питання про римську військову присутність є археологічні матеріали. Це споруди, пов'язані з діяльністю римських військовослужбовців на території античних центрів Північного Причорномор'я, а також, на жаль, нечисленні пам’ятки матеріальної культури, які можна пов’язати з перебуванням тут римських залог. Тому в даній роботі робиться спроба уточнити атрибуцію так званого будинку римської вексиляції та двох бронзових предметів, знайдених під час археологічних досліджень Тіри.