Пріцак Омелян. Походження Русі. Стародавні скандинавські джерела (крім ісландських саг).— Київ: Обереги, 1997.— Т. 1.— 1080 с. - Піоро, В.І. (Археологія, 1999)
Велика наукова праця професора Гарвардського університету Омеляна Пріцака — це фундаментальне, багатопланове дослідження з різних важливих питань розвитку євразійських цивілізацій. Чільне місце в роботі займає проблема походження Русі, що й дала назву всій монографії. Давня дискусія між норманістами та антинорманістами про Русь як державу та її назву, що була започаткована ще в середині XVIII ст., продовжується й досі, але, на думку О. Пріцака, проблема ще не вирішена. Для її розв’язання відомий вчений пропонує новий підхід, який немає нічого спільного з патріотично забарвленими деклараціями офіційної вітчизняної науки, але й суттєво відрізняється від вузьколокального підходу Скандинавія — Русь. О. Пріцак упевнений, що питання повинно розглядатись невід’ємно від комплексного вивчення процесу розвитку цивілізацій в усій Східній Європі. Слід визнати, що праця О. Пріцака багатопланова та фундаментальна. Велика кількість питань з різних галузей гуманітарних знань, що в ній розробляються на сучасному рівні, підкреслюють її актуальність. Навіть концепція походження Русі, що викликає ряд зауважень, розглядається на широкому матеріалі і, безперечно, має право на існування.