До 80-річчя Дмитра Яковича Телегіна (Археологія, 1999)
26 жовтня 1999 р. виповнилося 80 років одному з найстаріших вітчизняних вчених, провідному фахівцю в галузі первісної археології, доктору історичних наук, професору і лауреату Державної премії України — Дмитру Яковичу Телегіну.
З 1958 р. наукова доля Дмитра Яковича була неподільно пов’язана із Інститутом археології АН УРСР, де він розпочав трудову діяльність у відділі первісної археології на посаді молодшого наукового співробітника і вже через десять років очолив цей підрозділ.
Дослідження мезоліту було і є окремим напрямком наукової діяльності Д. Я. Телегіна. Під його керівництвом протягом кількох десятиліть провадились широкі дослідження низки мезолітичних пам’яток в різних регіонах України, і насамперед унікального поселення Ігрень 8. Дмитро Якович є також відомим в Україні та за її межами дослідником неоліту Східної Європи. Коло наукових інтересів у дослідженні неоліту вражає різнобічністю підходів та глибиною бачення. Це і проблеми неолітизації, і культурно-хронологічні, типологічні, етнічні побудови, а також різні аспекти матеріальної та духовної культури. В останні десятиріччя Телегін, застосовуючи комплексні методи дослідження, віддає перевагу етнічній історії неолітичної людності. Цей напрям наукової діяльності вченого яскраво висвітлено в останніх його монографіях. Значну увагу він також приділяє вивченню проблем енеоліту і бронзи. Під його керівництвом розкопані такі важливі пам’ятки мідного віку, як Дереївське поселення на Дніпрі, Олександрія на р. Оскол, матеріали яких лягли в основу виділення середньостогівської культури перших в Європі степових конярів.
Дмитро Якович відомий у нас і за кордоном як провідний дослідник галузі вивчення древньої антропоморфної скульптури — стел, статуй, менгірів, перш за все епохи міді-бронзи. На цю тематику у нього написано близько десяти робіт, в тому числі монографія «Антропоморфні стели України» (Вашингтон, 1994), брошура та статті.
Свій вісімдесятирічний ювілей Дмитро Якович Телегін зустрічає сповнений енергії і нових творчих планів, пов’язаних із різними сферами розвитку археологічної науки. Побажаємо йому подальших успіхів і здійснення всіх творчих задумів!