До 65-річчя Євгена Васильовича Черненка (Археологія, 1999)
Відомому українському археологу, скіфологу, найвизначнішому фахівцю в галузі військової справи скіфської доби, доктору історичних наук, професору Євгену Васильовичу Черненку 5 жовтня виповнилось 65 років.
У дитячому віці, поряд з книжками О. Дюма, віршами О. С. Пушкіна, прочитав він повість про Г. Шлімана, уперше дізнавшись про дивовижну науку археологію. По закінченні однієї із шкіл Києва, у Євгена Черненка ніяких сумнівів у виборі подальшого життєвого шляху не було: 1953 р. він вступив на історичний факультет Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка з визначеною метою — одержати спеціальність археолога.
Найпам’ятнішою для молодого Євгена Черненка виявилася Тавро-скіфська експедиція 1957 р., яка провадила розкопки Неаполя Скіфського у Сімферополі. Саме тут відбулася його перша «зустріч» зі скіфами, яка назавжди визначила ту галузь археології, де йому доведеться працювати усі подальші роки. З великою теплотою згадує він свого першого наставника, відомого скіфолога П. М. Шульца — чудово освіченого, широко ерудованого дослідника...
Бажаємо Євгену Васильовичу лишатися оптимістом, бути здоровим та радувати усіх нас новими цікавими відкриттями!