До 60-річчя Івана Івановича Мовчана (Археологія, 1999)
20 грудня 1999 р. відомому українському археологу, старшому науковому співробітнику Інституту археології НАН України Івану Івановичу Мовчану виповнюється 60 років.
1961 р. вступив на історико-філологічний факультет Донецького педагогічного інституту. Зустріч з викладачем цього вузу Д. С. Цвейбель, яка прищепила любов до археології своїм учням, вирішила і напрямок інтересів І.І. Мовчана. Ще студентом він брав участь в археологічних розвідках по р. Кальміус, результатом яких стало відкриття багатошарового поселення епохи міді-бронзи Роздольне. Пізніше, під керівництвом В. М. Гладиліна — досліджує Кам’яну Могилу.
Розкопки С. М. Бібікова поблизу с. Гребені на Дніпрі, у яких брав участь І.І. Мовчан, пробудили у нього на все життя інтерес до яскравої трипільської культури. У подальші роки він активно працює у багатьох експедиціях по вивченню Трипілля.
1968 р. побачила світ його невелика за обсягом, але багата за змістом книга «Кирилівська церква», яка розповідає про найвіддаленіший від історичного ядра старого міста Кирилівський монастир і однойменну церкву.
1986 р. І.І. Мовчан захистив кандидатську дисертацію «Історична топографія околиці стародавнього Києва», а в 1993 р.— видрукував монографію «Давньокиївська околиця».
Вітаючи І.І. Мовчана з ювілеєм, колеги і друзі зичать йому міцного здоров’я, довгих літ життя, подальших творчих успіхів, радості нових відкриттів!