Пам’яті Валерія Михайловича Отрешка (Археологія, 1999)
29 листопада 1999 р. на 51-у році раптово припинилось життя відомого археолога-антикознавця, активного дослідника давньогрецьких поселень Нижнього Побужжя, кандидата історичних наук Валерія Михайловича Отрешка.
Ще у шкільному віці Валерій Отрешко захоплювався творами античних авторів і археологією. Як член Клубу юних археологів він працював в експедиціях, які провадили розкопки в Ольвії і на городищі «Чайка» у Західному Криму. Це раннє ознайомлення з археологічними пам’ятками сприяло тому, що юний Валерій, не вагаючись, вибрав професію археолога.
Упродовж 1973—1977 рр. В. М. Отрешко разом з А. В. Бураковим, С. Б. Буйських та Б. В. Магомедовим уперше провели величезну за обсягом археологічну розвідку від узбережжя Одеської затоки до Північного Криму. Валерію Михайловичу належать дослідження багатьох поселень у районі Березанського і Бузького лиманів.
У лютому 1990 р. він успішно захистив дисертацію «Ольвійська хора VI—V ст. до н. е.» на здобуття вченого ступеня кандидата історичних наук.
В. М. Отрешко було прочитано чимало доповідей і опубліковано різнотематичних статей. Вони яскраво продемонстрували вміння працювати над археологічними матеріалами у взаємозв’язку з літературними та епіграфічними джерелами, відновлювати за їх допомогою окремі сторони історичного, соціально-економічного та культурного розвитку населення Нижнього Побужжя за античної доби.
Світла пам’ять про Валерія Михайловича Отрешка назавжди залишиться у серцях його колег, друзів, учнів та близьких.