Пам’яті Ріви Йонівни Ветштейн (Археологія, 1999)
4 лютого 1999 р. на 87 році життя після тяжкої тривалої хвороби померла Ріва Йонівна Ветштейн — щира, прекрасна людина, цілісна натура, археолог, дослідниця античної Ольвії, кандидат історичних наук, учасниця Великої Вітчизняної війни. 1934 р. Р. Й. Ветштейн стала студенткою історичного факультету Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, який з відзнакою закінчила в 1939 р. 1 березня 1946 р. вона була поновлена на роботі в Інституті археології АН УРСР на посаді молодшого наукового співробітника відділу скіфо-античної археології. Наприкінці серпня 1951 р. під час кампанії «боротьби з космополітизмом» Ріву Йонівну ЗВІЛЬНИЛИ з роботи нібито у зв’язку зі скороченням числа наукових співробітників. Наприкінці 1953 р. у Відділі суспільних наук АН УРСР Р. Й. Ветштейн захистила кандидатську дисертацію на тему: «Керамічне виробництво Ольвії перших століть нашої ери», а на початку 1954 р. її було зараховано молодшим науковим співробітником заповідника «Ольвія», який Ріва Йонівна досліджувала ще до війни і в перші повоєнні роки. Ріва Йонівна залишила понад 20 опублікованих наукових праць з античності та ряд рукописів, що зберігаються в науковому архіві ІА НАНУ. Світла пам’ять про Ріву Йонівну Ветштейн назавжди залишиться в серцях її друзів, колег та близьких.