Про пізньоскіфську державність - Зубар, В.М. (Археологія, 1992)
Стаття І. М. Храпунова, з приводу якої розгорнуто дискусію, — цікаве дослідження, у якому автор наголосив на дуже важливому питанні щодо соціально-політичної організації пізньоскіфського суспільства. Постановка цього питання і спроба його вирішення, безперечно, заслуговують на увагу і становлять певний інтерес. Однак висновки автора не завжди досить переконливі й аргументовані, тому у ході дискусії необхідно спинитися в першу чергу на тих аспектах цього питання, які недостатньо висвітлені або потребують подальшого поглибленого вивчення. Один з них — проблема політичного характеру пізньоскіфської державності, яку необхідно розглянути детальніше.