Із небуття (додаткові дані про трагічну долю вчених, що зазнали сталінських репресій у 1930—40-і та на початку 1950-х років) - Кононенко, Ж.О. (Археологія, 1992)
Шановний читачу! Ми маємо на меті започаткувати цикл публікацій, присвячених невідомим сторінкам і напівзабутим іменам нашої історії. Вже давно на часі «реабілітувати» у свідомості і серцях наших тих, кого невідворотна жорстокість радянської дійсності сталінських часів викреслила з науки, культури, освіти, врешті — з життя. Знищено окрасу української інтелігенції і серед них — найсвітліші голови наукової думки.
Рукописи, на жаль, горять і допоки не спалені архіви, ми повинні, ми просто зобов’язані пізнати несправедливо забутих, стертих з лиця землі і нашої свідомості українських науковців. Пізнати і воздати тепер уже єдино можливе і необхідне для них — Пам’ять.