Мармурова колона з Ольвії - Буйських, А.В. (Археологія, 1992)
1983 р. під час досліджень Західних міських воріт в Ольвії була знайдена рідкісна для Північного Причорномор’я пам’ятка античної архітектури — фуст мармурової колони іонічного ордера. Умови знахідки колони (відкрита на глибині 0,5 м від рівня сучасної денної поверхні, на межі гумусу та культурного шару) дають підстави вважати, що на східний схил Заячої балки вона потрапила ще в догетський час. Пам’ятка унікальна для Північного Причорномор’я тим, що є єдиною для даного регіону цільною мармуровою колоною (до цього часу знахідки були представлені окремими барабанами), у зв'язку з чим вона заслуговує окремої публікації.