Скіфський курган Передерієва Могила - Моруженко, А.О. (Археологія, 1992)
Публікуються знахідки із скіфського кургану, розкопаного 1988 р. в Донецькій обл. Це остання робота, над якою працювала А. О. Моруженко. Вона не встигла її закінчити і дати всебічну характеристику пам'ятки. Загальні відомості були представлені на Запорізькій конференції (1989 р.), присвяченій Б. А. Тракову. Мета цієї публікації — детально ознайомити фахівців з умовами дослідження і описом знахідок Передерієвої Могили, дати змогу використовувати цей матеріал в розробках скіфської проблематики. Статья посвящена публикации находок из скифского кургана, раскопанного в 1988 г. в Донецкой области у с. Срубное. На основании сохранившихся вещей центральное погребение можно датировать IV в. до н. э. Среди находок особый интерес представляет золотой шлем полусферической формы. Основное изображение, выполненное в технике тиснения и чеканки, — сцена битвы, в которой участвуют 6 скифов. The paper is devoted to publication of findings from the Scythian burial mound excavated in 1988 in the Donetsk Region near vil. Srubnoe. The survived things have permitted the main burial to be dated from the 4th cent. В. C. The most interesting finding is a golden helmet of the semi-spherical shape. The main picture made by stamping and chasing presents a scene of a battle with six Scythians participating in it.