Шолом кубанського типу в Правобережному Лісостепу - Полтавець, В.І.; Білецька, О.В.; Легоняк, Б.В. (Археологія, 2000)
Навесні 1997 р. в с. Медведівка Чигиринського р-ну Черкаської обл. було знайдено предмет зеленуватого кольору. Знахідка надійшла спочатку до Холодноярської філії, а потім до музейних фондів Національного історико-культурного заповідника «Чигирин» (інв. № А-3604), і таким чином стала доступною для опрацювання та введення її в науковий обіг. Фахівцями вона була визначена як бронзовий скіфський шолом кубанського типу — унікальний предмет не лише для Правобережного Лісостепу України, а й для всієї Східної Європи, за винятком хіба що Північного Кавказу.