Болгов Н.Н. Закат античного Боспора. Очерки истории Боспорского государства позднеантичного времени (IV-V вв.). — Белгород, 1996. — 180 с. - Хворостяний, О.І. (Археологія, 2000)
Боспорська держава, що існувала понад тисячу років на території сучасних Керченського та Таманського півостровів, була одним із яскравих історичних феноменів давнини. Протягом століть ця держава, з одного боку, була тісно пов’язана з античним світом, а, з іншого, — відігравала прогресивну роль в історичному та соціально-економічному розвитку багатьох народів, які мешкали у Північному Причорномор’ї в другій половині І тис. до н. е. — першій половині І тис. н. е. Тому розробка питань, пов’язаних з історією та культурою Боспору, дуже важлива для правильного розуміння цілого комплексу загальних питань з давньої історії півдня України.
Рецензована монографія комплексно розглядає широке коло питань, пов’язаних з історією Боспору в пізньоантичний період, є дуже своєчасною та актуальною. Вона буде цікавою не тільки спеціалістам-античникам, але й медієвістам, усім, хто займається давньою історією нашої країни. У монографії детально та новаторськи розроблено цілу низку досить складних питань, які до останнього часу не знайшли відображення в історіографії. Залишається лише жалкувати, що дуже важливу книгу М. М. Болгова, присвячену історії маловивченої сторінки Боспору, видано накладом лише 200 примірників, що робить її важкодоступною для дослідників.