Керченський музей старожитностей - Яковенко, В.Е. (Археологія, 1993)
В Керчі з 15 по 19 жовтня 1991 р. тривала Міжнародна археологічна конференція, присвячена 165-річчю одного з найстаріших на Україні — Керченського музею старожитностей. Саме під такою назвою його було засновано 1826 року. До цієї важливої події у культурному житті Росії XIX століття мали відношення такі видатні діячі, як археолог-аматор Поль Дюбрюкс та піонер вітчизняної класичної археології (пізніше Керченський градоначальник) І. О. Стемпковський; саме за ініціативою останнього і було створено на півдні Росії два археологічні музеї — у 1825 в Одесі, а через рік, у 1826, в Керчі.