Сліди утилізації мисливської здобичі в Амвросіївці - Кротова, О.О.; Сніжко, І.А. (Археологія, 1993)
У статті аналізується колекція кісток бізонів зі слідами нарізок кам’яними знаряддями за методикою американських дослідників. Зроблено висновок про характер та послідовність oneрації по утилізації здобичі. Амвросіївське кістковище бізонів визначається як місце забою та первинного й вторинного розбирання туш. В статье проанализирована коллекция из 105 костей бизонов со следами нарезок кремневыми орудиями. Использована методика американских исследователей (Л. Бинфорд, Т. Уайт, Д. Фризон и др.). Делается вывод о характере и последовательности определенных операций по утилизации добычи амвросиевскими охотниками: свежевании туш убитых животных, срезании мяса, добыче мозга из костей. Делается функциональное определение Амвросиевского костища бизонов как места забоя, а также первичной и вторичной разделки туш убитых животных. The collection of 105 bones of the bisons with the cut marks by flint tools has analysed in the paper. The methods of the American investigators (L. Binford, T. White, D. Frison etc.) are used. A conclusion is made that the type and sequence of the definite operations of the utilization of the bag by Amvrosievka hunters were: the skin of the carcasses of the game, the cutting off the meat, the getting of the marrow. The Amvrosievka bison bone-bed is defined as a kill-site and as a plase of the initial and second batchering of the carcasses.