Визначна знахідка середньовічної торевтики з Києва - Висоцький, С.О.; Боровський, Я.Є. (Археологія, 1993)
1988 р. на вул. Великій Житомирській, 2 Старокиївським загоном Київської експедиції Інституту археології АН України були проведені археологічні розкопки, під час яких знайдено незвичайну чашу — предмет нашого дослідження. У X—XIII ст. ця територія входила до південно-східної частини «Города Володимира»— дитинця стародавнього Києва. Розкопками встановлено, що у IX—X ст. тут розміщувався великий курганний могильник. Після будівництва «Города Володимира» територія інтенсивно забудовувалася житловими та господарськими спорудами. У XII—XIV ст. її центральну частину займав християнський могильник, на якому виявлено близько ста поховань. На відміну від інших поховань, досліджувані містять досить численний Інвентар: ножі, кресала, дрібні металеві деталі одягу. У деяких знайдено уламки скляних келихів, кілька з них реставровано.