Нове свідоцтво про римські війська у Херсонесі Таврійському - Зубар, В.М. (Археологія, 1993)
Вивчення питань, пов’язаних з римською воєнною присутністю в античних містах Північного Причорномор’я, розпочате ще М. І. Ростовцевим у 1900-х роках, продовжується І сьогодні. Проте, якщо М. І. Ростовцев та Інші дослідники спиралися головним чином на нові епіграфічні пам’ятки, то зараз таких знахідок небагато. Тому на порядок денний стає питання про ретельну і поглиблену ревізію наявних пам’яток з урахуванням останніх досягнень світової історіографії щодо воєнної історії Римської імперії. Виходячи з інтерпретації одного фрагментованого латинського напису з Херсонесе, на основі якого робиться спроба розглянути питання про присутність римських військ у Херсонесі у першій третині II ст.