Про технологію виготовлення трипільської кераміки - Жураковський, Б.С. (Археологія, 1994)
Технологія виготовлення трипільськими гончарами кераміки вже тривалий час викликає інтерес з боку дослідників Трипілля, що зумовлено масовістю її знахідок на поселеннях та різноманітністю і досконалістю форм. Разом з тим технологія виготовлення кераміки певною мірою відбиває ступінь розвитку продуктивних сил в епоху енеоліту, найбільш яскравим проявом якої є Трипільська культура.